Podobně kvalitní oleje najdeme v Evropě až o stovky kilometrů dál na jihu. Právě teď na severní Gardě začíná olivová sklizeň. A proč je ten olej tak výjimečný?
I když jsme hodně na severu, klima je zde mírné. Vliv vysokých hor (nejbližší třítisícovka je od Gardy jen asi 20 km na severozápad), krásně tlumí velká vodní plocha spolu se zvláštním větrem Ora, který vane každé odpoledne od moře.

V úzkém pásu mezi Gardským jezerem a Dolomity, tady ve výšce od 70 m. n. m. do 850 m n.m. panuje velmi příznivé „středomořské mikroklima“ s nepříliš horkými léty a ne úplně tuhými zimami.

Vůně s tóny mandlí

Právě v tomto „středomořském“ koutě Trentina roste hustá vegetace tvořící háje, v nichž najdeme oleandry, palmy, cypřiše, vinnou révu a právě zmíněné olivovníky, které produkují olej nejvyšší kvality. Určitě není náhodou, že se díky svým ceněným vlastnostem prosadil i v kuchyních nejlepších michelinských kuchařů. Má zelenou barvu se zlatavými odlesky a jemnou vůní s tóny mandlí a artyčoků. K tomu jemnou ovocnou chuť - lahodnou a harmonickou, sladkou a voňavou.

Představte si území lemované malebnými městečky, plážemi a malými přístavy, parky a přírodními rezervacemi a už zmíněnými Dolomity. Tady mezi Rivou del Garda a starobylým Arkem je centrum oné zvláštní země, zaslíbené olivám.

Odrůda Casaliva

Ten nejlepší olej pochází hlavně z odrůdy „Casaliva“, kterou již před 2000 lety začali pěstovat Římané na prosluněných svazích a terasách kolem jezera. Měli dobrý instinkt, že z Toskánska přivezli tu odrůdu až sem, neboť našli příhodné podnebí pro její vysazení. Dnes tu najdete starobylé olivovníky, staleté stromy, pěstovány producenty, kteří ctí a respektují tradici a identitu tohoto teritoria. Starají se o krajinu a mají na srdci přírodu a biodiverzitu. Plody své drahocenné a trpělivé práce mohou sbírat od listopadu do ledna.

Sklizeň oliv bývá zároveň slavnostním okamžikem, kdy se scházejí celé rodiny, aby každý přidal ruku k dílu, a také velmi očekávaný moment – o pauzách mezi prací ochutnávají speciality a pijí mladé víno. Do toho přichází radost z prvních plodů a zvědavost ze zjišťování kvality a chutě nového oleje. Je to zároveň poslední ze sklizní každého roku v Trentinu. Po sklizni ovoce, která vrcholí jablky, přichází vinobraní, pak sklizeň jedlých kaštanů a nakonec toto skvostné ´olivobraní´.

Nadace Mach

Mimořádná chuť tamního extra panenského olivového oleje spočívá v jeho chemickém složení - vyznačuje se vysokým obsahem kyseliny olejové a značným množstvím antioxidantů (polyfenolů a tokoferolů jako je vitamin E. Díky tomu je nutričně cenný a má delší životnost.

Zdroj: Youtube

Je to vlastně dokonalá věda. Znalost jeho specifických vlastností je výsledkem studií prováděných Zemědělským institutem v San Michele all'Adige - Nadace Mach, který rovněž prokázal, že skutečný původ trentinského extra panenského olivového oleje je možné určit prostřednictvím analytických poznatků o vlastnostech úzce souvisejících s geografickými a klimatickými podmínkami Gardského jezera.

I proto se olivovému oleji od Gardy dostává nejvyšších ocenění. Velmi důležitým je značka D.O.P. udělená Evropskou unií. Dokládá původ produktu a uděluje se pouze extra panenským olivovým olejům vynikající kvality, jež se pěstují v souladu s tradicemi a typičností oblasti.

Trentinské olivové oleje jdou do hlavně do salátů, ale jsou i součástí nejrůznějších pokrmů, například rizota...