Středomořská kuchyně patří mezi nejzdravější na světě

Zatvrzelí abstinenti asi středomořskou kuchyni moc rádi mít nebudou, protože její pevnou součástí je víno. Gurmán ví, že víno k jídlu je opravdu vhodný doplněk a Ital nebo Řek si bez něj život nedokáže představit. Přestože se jedná o alkohol, je jejich kuchyně vyhlášená jako zdravá.

Obě země jsou nejen proslavené vinicemi, ale i mořskými plody, které vynášejí jejich kuchyni z hlediska zdravotních dopadů vysoko nad tučnou českou. Pokud bychom postavili smažené kalamáry s těstovinami proti české svíčkové s knedlíkem a porovnali zdravotní dopady, tak česká kuchyně nejspíše vítězně nevyjde.

Kalamár je jídlo, smažené kroužky hlavonožců. Nejčastěji olihní nebo sépií. Chobotnice se smaží taky, ale ty bývají v jídelníčku označeny svým názvem. Ovšem existuje tvor, který se jmenuje kalmar. Taky patří mezi hlavonožce, ale ten by se na pánev nevešel. Navíc je tento živočich nám coby suchozemcům v podstatě neznámý.

Kalamár není kalmar

Co jsou to kalamáry? Krásně zjednodušeně to shrnul server diana-ryby.cz. „Jedná se o olihně, které jsou už gastronomicky upravené. Lze je grilovat, smažit, naplnit náplní a zapéct nebo použít v syrovém stavu. Pro milovníky exotické kuchyně jsme dnes připravili kalamáry a krevety s rajčaty a bílým vínem.“ Jak vidno, opět se nebylo možno vyhnout vínu.

Kalmar Hamiltonův

Kalmar Hamiltonův (Mesonychoteuthis hamiltoni) je jeden z největších známých hlavonožců. Předpokládá se, že dosahuje největší hmotnosti ze všech hlavonožců, je také možná větší 2,5 m. V únoru 2007 byl u novozélandských břehů ulovena samice kalmara o odhadované váze 450 kg. Délka i s chapadly byla 10 m.

V evropských jazycích se pro tyto pokrmy – bez ohledu na konkrétní rod třídy hlavonožců, z nichž je jídlo připravováno  – užívá gastronomické označení pocházející z latinského adjektiva calamārius ,týkající se pera‘, jež pochází z řeckého substantiva κάλαμος ,rákos‘ či ,pero‘ – nejstarší pera byla z rákosových stébel. Motivací pro uvedená pojmenování byla tvarová podobnost pera s vnitřkem schránky daných živočichů a  také inkoustovitá tekutina, kterou odtud vylučují,“ vysvětluje Martin Beneš z Ústavu pro jazyk český.

Kalamáry v kuchyni.

Zdroj: Youtube

Ona inkoustová tekutina, která je barevně pro jednotlivé druhy specifická, slouží k úniku před predátory. Napadený hlavonožec využije dočasného zmatení útočníka a zmizí v nejbližším možném úkrytu nebo se pokusí o útěk.

Radka Hrdinová v Hospodářských novinách tvrdí: „Inkoust z olihně cennou přísadou v italské, španělské nebo i japonské kuchyni. Prostě tam, kde mají k mořským tvorům, ke kterým oliheň patří, blízko. Vedle atraktivní barvy má ale tato tekutina ještě jednu nespornou výhodu. A tou je příjemná chuť!".

Na první pohled by se mohlo zdát, že souvislost „inkoustu“, peru podobné vnitřní schránky a názvu kalamár má k českému školnímu kalamáři přece jen jistou vazbu. V češtině se slovo kalamár nebo kalamáry už stalo natolik zaužívané pro zpracované kroužky hlavonožců, že nikoho nenapadne hledat souvislost s dnes už zaniklými inkoustovými kalamáři.

Související články