Přestože grog je u nás spojován se zimou a vánočním časem, původně se jedná o nápoj námořníků, kteří na jeho hlavní složku, rum, měli zákonné právo.

Grogrén

Těžká hedvábná tkanina, kterou nosil  anglický viceadmirál Edward Vernon zřejmě stojí za názvem grogu. Služba na moři byla těžká a rum, který se na rozdíl od piva nekazil, se stal na lodích naprosto běžně fasovaným nápojem. Byť sám se nekazil, přesto měl neblahý vliv na námořnické výkony, a to včetně smrtelných úrazů. Pád z lanoví pod vlivem rumu nebyl až tak neobvyklý. Proto Vernon nařídil, aby námořníkům byl fasovaný rum (jeho množství zůstalo zachováno) ředěn vodou. Vernon věděl o přezdívce „Old Grog“, kterou získal díky svém grogrénovému plášti. Netušil ale, že se slovo grog vepíše do dějin jako název alkoholického nápoje.

Více o historii grogu ve videu.

Zdroj: Youtube

Ředění rumu

Dalším jeho doporučením bylo, aby si námořníci do nápoje přidávali cukr a citronovou nebo limetkovou šťávu. Cílem byla prevence kurdějí, dávného moru postihujícím námořníky při dlouhých plavbách (a Angličané díky tomu získali přezdívku limeťáci),“ píše Charles A. Coulombe v knize Rum? Výpravný příběh nápojem který dobyl svět. Na Vernonův nátlak, dnes bychom moderněji řekli lobbing, vydala britská admiralita roku 1756 příkaz, že se rum musí ředit na všech lodích. Mnohé z námořníků to pochopitelně nenadchlo, ale jako „bezpečnostní opatření“ to zafungovalo.

Je český grog grogem?

Když se rušil roku 2003 název rum u alkoholu, který se dnes jmenuje Tuzemák, vše se svádělo na Evropskou unii. Milovníci hnědého nápoje vyráběného z brambor místo ze třtiny argumentovali tradicí, ovšem skutečně pili náhražku. „Rumový éter je složitá směs těkavých látek získaná destilací reakčních produktů kyseliny pyrolignérové a ethylalkoholu za oxidačních podmínek v přítomnosti oxidu manganičitého a kyseliny sírové. Žadatel uvedl celkem 84 těkavých složek. Jedná se o bezbarvou kapalinu s rumovou vůní a chutí. Její hlavní použití je v kategoriích potravinářských nápojů, cukrovinek a pečiva,“ píše k tématu rumového aroma EFSA Journal. Pravdou je, že používat klasické rumy z Karibiku do pečiva by byla přece jen škoda. Rum se kromě jiného stal i mazivem promazávajícím zámořský trh s otroky, ale to je jiný příběh.

Český grog

Pokud by byl název grog striktně vázaný na použití rumu, tedy alkoholu vyráběného z cukrové třtiny, měl by asi problém každý stánkař na vánočních trzích. Ale jak se ukazuje, zrovna tuhle záležitost nikdo neřeší. Encyklopedické zdroje, konkrétně Encyklopedia Britannica tvrdí, že „alkoholický nápoj obsahující likér (např. rum) smíchaný s vodou“. Slovník Merriam-Webster Collegiate Dictionary, že slovo grog bylo ve významu rumu smíchaného s vodou poprvé použito v roce 1770. Přejmenování tuzemského rumu na tuzemák nemělo žádný vliv na kvalitu či chuť. Minimální obsah alkoholu je dán legislativou na 37,5%. Horký grog s citronem se stal populární v zemi, která nemá moře, navíc v ní nehrozí kurděje a není v něm rum.

Zdroje: Coulombe: Rum