Exotická jídla nabízejí dobrodružství na talíři, přenášejí nás do vzdálených kultur prostřednictvím jedinečných chutí. Ovšem někdy to může být záludné, nechutné a páchnoucí.

Máte žaludek na cestování? Otestujte se v jednoduchém kvízu

Cestování sebou přináší někdy složité rozhodování, zdali nabídnuté jídlo ochutnat či se mu raději vyhnout. Tady je několik otázek z exotické kuchyně

Věděli jste, že:

- ovoce darmotice sladivá (Synsepalum dulcificum) ovlivňuje funkci chuťových pohárků a tak se po chuti i citron zdá sladký
- hořká čokoláda, která obsahuje 70 % kakaa nebo více, ve skutečnosti obsahuje více kofeinu na unci než káva
- pistácie nejsou ořechy, ale semínko stromu zvaného řečík pistáciový (Pistacia vera). Vypadává z plodu podobně jako například kaštan
- Caesar salát nepochází z Itálie, jak by mohlo naznačovat jméno, ale z mexické Tijuany. Majitel hotelu Caesar, Caesar Cardini, chtěl udělat večeři pro přátele, ale neměl toho moc po ruce. Takže dnes slavný salát byl vlastně nouzovým řešením.
- červená barva nápojů nebo jogurtů nemusí pocházet z ovoce, ale z brouků. Běžně se používají části červce nopálového (E120 alias košenila)

Teď se podívejte, jak vypadá zázračné ovoce darmotice sladivá

Zdroj: Youtube

Zdroj: Fér potravina, Caesar Salad: A Brief History