3x Manhattan
Manhattan je jedním z městských obvodů New Yorku. Manhattan Club je název tamního baru. A do třetice zde vznikl stejnojmenný koktejl. První dvě jména jsou nezpochybnitelná, městská čtvrť i klub skutečně existují. Ovšem ke vzniku koktejlu existuje hned několik verzí a není vyloučeno, že vznikl jinde než ve stejnojmenném klubu. Jde o typicky americký drink, neboť základem je buď bourbon nebo americká whiskey, která na rozdíl od pravověrné skotské v sobě skrývá kukuřičný podíl.
Zvolili jsme guvernéra, pozvedněme číše
Samuel Jones Tilden byl sice v létech 1875-1876 guvernér New Yorku, ale měl mnohem větší ambice. Chtěl být americkým prezidentem. Jenže měl smůlu, lidovou volbu sice vyhrál, ale vzhledem ke složitému systému amerických prezidentských voleb pomocí volitelů zvítězil jeho protikandidát. Rutherford Birchard Hayes. Ten se v létech 1877-1881 stal 19. americkým prezidentem.
Stát se guvernérem tak významného města jako je New York, to rozhodně stojí za oslavu. Jedna z legend, jež se ke guvernérovi a koktejlu vztahují, praví, že jej v Manhattan Clubu připravil Ian Marshall. Mělo k tomu dojít na oslavě, kterou u příležitosti Tildenova zvolení do guvernérského řadu uspořádala Jennie Jerome. Že vám to jméno nic neříká? Tatáž žena se později proslavila sňatkem s lordem Randolphem Churchillem, jemuž porodila budoucího premiéra Winstona Churchilla.
Manhattan nebo Broadway
Jiné zdroje mluví o tom, že oslava byla na počest Tildenovy prezidentské kandidatury. Tehdy nikdo nevěděl, že nevyústí v křeslo v oválné pracovně Bílého domu. Jakmile se koktejl stal slavným a celosvětově známý, vyrojila se spousta teorií o tom, kde vlastně vznikl. Prý jej vymyslel barman Black na Broadwayi. Logika názvu by zůstala zachována, protože Broadway vede skrz celý Manhattan. Jde o jednu z nejstarších ulic v New Yorku o délce neuvěřitelných 21 km. Její jméno je odvozeno od holandského Breede Weg, tedy Široká cesta.
Koktejl zmiňuje i Charlie Paul v knize Charlieho Paula American and other drinks. Tu napsal roku 1884, tedy v době, kdy už bylo dávno po slavném večírku v Manhattan Clubu a nápoj si probojovával cestu světem. „Suchý gin martini je často označován za krále koktejlů, ale skutečným suverénem sklenice ve tvaru V je Manhattan. V průběhu let došlo k několika úpravám v receptuře – možná jste dostali pár kapek likéru curacao a/nebo maraschino na Manhattanu, kdybyste si ho objednali, řekněme, v roce 1880, a asi o století později někteří lidé začali vynechat hořké, hřích, za který nepochybně zaplatí v Soudný den – ale vermut na Manhattanu zůstal po celou dobu nedílnou součástí nápoje,“ napsal Gar Regan na serveru SGGate.
Skvosty Manhattanu
Co na Manhattanu neminout
Manhattan toho nabízí mnohem víc než jen stejnojmenný nápoj. Jen skutečně luxusních muzeí je ta celá řada. Milovníci knih by neměli minout The Morgan Library Museum a nakouknout do veřejné knihovny, kde se odehrávala celá řada slavných filmů. Milovníci muzikálů neminou Museum of Broadway a umělečtí fajnšmekři The Metropolitan Museum of Art, což je největší umělecké muzeum v USA. Nejlepší výhled je z mrakodrapu Empire State Building, mrakodrapu ve stylu art deco, který byl ve své době nejvyšší budovou na světě. Jak perfektní rozhled jako nabízí Empire State Building rozhledna zvaná Vessel nenabízí. Zato láká milovníky „dark turismu“, kteří jsou zvědaví na oblíbené místo sebevrahů. Struktura má 2 500 schodů ve 154 schodištích
Prý se nápoj musí míchat nejméně 20 sekund. Barmani potvrdí, že různorodost Manhattanu je dána mimo jiné různorodostí whisek z nichž se míchá. Mají různé chutě i vůně. Zatímco jedna připomíná spíš kožené tóny jiná chutná směrem k ovoci. Právě vermut, tedy aromatizované víno, má chutě spojit a sladit.
Proč je Koktejl Koktejlem
Tyto řádky čtete na webu magazínu Koktejl. Velké písmeno na začátku má coby název časopisu své oprávnění, ale málem jste články četli na Manhattanu. Písemně zaznamenané vzpomínky uvádějí, že po třetím koktejlu (ano, šlo o Manhattan) se konverzace mezi grafikem a šéfredaktorem budoucího časopisu stočila na jeho jméno. „A co kdyby se ten časopis jmenoval Manhattan?" ptá se zasmušilý grafik. „To už je lepší Koktejl," říká v povznesené náladě šéfredaktor. Koktejl všech barev, vůní a chutí života," dodává. A protože je tvrdohlavý, tak už u tohoto názvu zůstalo.
První číslo vychází v dubnu 1992 na šestnácti stranách novinového papíru díky nadšeneckému úsilí dvou zakladatelů - šéfredaktora Josefa Formánka a tajemníka redakce Miroslava Urbánka, kteří se stávají pro první číslo i jeho jedinými stálými reportéry, inzertními akvizitory a kolportéry. V té době nikdo netušil, že časopis propluje bouřlivými vodami a na hladině se udrží více než tři desetiletí. A nemá v plánu končit.
Zdroj: apetiteonline.cz, flatironnomad.nyc, sfgate.com, Charlie Paul: American and other drinks, Koktejl