Hemingwayova vila Finca Vigía na Kubě vypovídá o jeho majiteli mnohé. Vycpané hlavy ulovené zvěře jsou důkazem lovecké vášně, knihy srovnané v policích zase svědčí o touze mít informace po ruce. „Dům si pořídil v roce 1939 z honoráře za knihu Komu zvoní hrana,“ vysvětluje Dagmar Heřtová v Českém rozhlase. Slavný spisovatel sice nakonec omrzen životem spáchal sebevraždu, nicméně jeho jméno žije dál nejen v jeho knihách, ale i názvu jednoho koktejlu.
Hemingway Special
Slavný spisovatel byl gurmán a milovník alkoholu. Možná proto mu „obyčejné“ Daiquiri, koktejl z bílého rumu, limetky a cukru, přišlo slabé. Podle legendy si v havanském baru El Floridita poručil Daiquiri bez cukru a dvojité množství rumu, čímž vznikl úplně nový nápoj, který se dnes dá objednat pod názvem Hemingway Daiquiri nebo Hemingway Special. Pokud máte rádi jeho knihy, zkuste si k četbě objednat nebo namíchat tento koktejl a dost možná lépe proniknete do autorovy duše. Dost možná, že Hemingway odmítal nápoje s cukrem proto, že měl cukrovku. To platí i pro absint. Jeden ze způsobů finální „přípravy“ je překapání absintu přes kostku cukru, což spisovatel odmítal.
Podívejte se, jak namíchat daiquiri.
„Když chcete poznat místní kulturu, neztrácejte čas kostely, vládními budovami nebo náměstími, ale prožijte noc v místních barech.“ Hemingwayův citát jasně ukazuje, kde sbíral informace a hledal génia loci. Pravdou je, že večer v baru má úplně jiné grády než večer v kostele. Ostatně i z hlediska získávání informací je bar mnohem praktičtější místo. Navíc se nejednalo jen o spisovatele, jméno si udělal už jako válečný novinář. Dobytí Paříže spojenci oslavil, jak jinak, než v hotelovém baru.
Rum v daiquiri
Rum je na Kubě oblíbený a dostupný. Není divu, vždyť základní surovina, cukrová třtina, se tam pěstuje na obrovských plochách. Dnes se už jen těžko najde přesný začátek tohoto světově proslulého koktejlu. Prý za něj může důlní inženýr Jennings Cox, jenž měl rád společnost a drinky. Jeho oblíbeným nápojem byl z jalovce vyráběný gin, jenže podle legendy na jednom z večírků gin došel, a tak nezbylo než do míchaného nápoje použít rum. Jenže rum s citronem si dopřávali námořníci jako prevenci proti kurdějím, což má k daiquiri, ale i ke grogu, proklatě blízko. Přestože název evokuje spíš drink než lokalitu, tak daiquiri je název kubánské pláže nedaleko Santiaga de Cuba. I toto místo si nárokuje „právo“ na místo, kde proslulý koktejl vznikl.
Je zřejmé, že prvopočátek vzniku tohoto koktejlu zůstane zahalený tajemstvím, nicméně dvojitá dávka rumu v koktejlu nejspíš skutečně bude Hemingwayovo přání a recept.
Zdroje: Český rozhlas, Charles A. Coulombe: Rum: výpravný příběh nápoje, Liquor.com