Říká se, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Cesta ke střízlivé a zdravější Americe měla vést přes totální zákaz alkoholu. A tím se otevřelo peklo. Všeobecně je známo, že kdo chce pít, vždycky si najde cestu, jak se k alkoholu dostat. Pokud se stane alkohol legálně nedostupným, otevřou se stavidla černému trhu. Je-li zakázaná výroba, vzniknou další pracovní příležitosti pro pašeráky. Přestože jde o logiku prostou a jednoduchou, tak USA vyhlásily od roku 1920 do roku 1933 ústavní zákaz výroby, dovozu, přepravy a prodeje alkoholických nápojů. Tak se stalo, že hlavním produktem americké prohibice byla exploze černých palíren a tajných hospod a s tím spojený vzestup kriminality.

Základem je vodka. Ideálně ruská

Existuje celá řada teorií o tom, kde vznikl, nebo kdo a proč vymyslel koktejl obsahující směs koření, pálivých přísad, rajčatové šťávy a vodky. Podle jedněch za to mohou Rusové, kteří po převratu v roce 1917 a vraždě carské rodiny prchali do ciziny, a vezli (či na cestách vyžadovali) vodku.

Američané zase během prohibice pili „rajčatovou šťávu“ vylepšenou právě o onu ruskou ingredienci, přičemž recept měl být přivezen z Francie, kam se svobodymilovní uprchlíci před Sověty rádi uchylovali. První Bloody Mary prý namíchali v pařížském baru Harry's New York. Linka Paříž – New York je tu víc než jasná.

Američané si dělají nároky

Ani Američané se nechtějí dát zahanbit a tvrdí, že slavný koktejl byl poprvé namíchán u nich. Jenže k tomu mělo dojít až v roce 1939, dávno poté, co byla prohibice zrušena.

Jiná legenda praví, že ženské jméno dodala servírka Marie pracující v chicagském baru The Bucket Of Blood v Chicagu (Kbelík krve). Rudá barva nápoje se s krví dala snadno spojit. A v neposlední řadě se jméno odkazuje na „krvavou vladařku“ Marii I. Přezdívku získala „kvůli její násilné vládě a upálení více než 280 protestantských mučedníků na hranici,“ píše na svých stránkách Bloody Mary´s bar. Zmiňovaný nápoj má ve stejnojmenném podniku toto složení: vodka, chilli, rajčatová šťáva, tabasco, citronová šťáva, wonchesterová omáčka a černý pepř.

Toto je pravá Bloody Mary

Zdroj: Youtube

Vyprošťovák

Ne každému může Krvavá Marie chutnat, ale jsou lidé, kteří na ni nedají dopustit. Prý je pro prohýřené noci nejlepším startem do nového dne. Tedy pokud nemusíte řídit. Zeleninová složka má uklidnit žaludek, sůl dodá elektrolyty a malá dávka alkoholu pak podle některých pomáhá zpomalit prudký nárůst nepříjemné kocoviny.

Ovšem rajčatová šťáva s trochou soli by mohla být o něco efektivnějším vyprošťovákem než další panák vodky, byť ukrytý v rudém kabátě. Existuje celá řada variant, liší se jen přidanými pálivými ingrediencemi. Zvláště pikantní jsou asijské verze. Téměř nikdy s výjimkou nealkoholické, nechybí vodka. Otázkou je, zdali jde ještě o nápoj hodný svého jména. Je to podobné, jako kdyby v koprové omáčce chyběl kopr.

Zdroj: ČT24.cz, Alexandr Mikšovič: Umění koktejlu, history.com