V jižních státech USA melouny dochucují

V průběhu dějin se cesta severu a jihu Spojených států amerických mnohdy rozdělila, a to nejen na válečném poli. Jinakost se projevovala v kulturních oblastech, architektuře, hudbě, módě nebo kuchyni. Posuďte sami, jak musejí být dvě kultury rozdílné, když i meloun podávají jinak. Co tedy Jižané vymysleli? Je to naprosto jednoduché a dokáže to každý. Dochucují ho solí. Taky se vám nejdříve zkřivila pusa v úšklebu?

Nicméně i podle receptů našich babiček dává tento postup smysl. Když děláte domácí přesnídávku k okamžité spotřebě a přidáte špetku soli, nemusíte sladit. Sůl má totiž skvělou schopnost potlačovat hořkou chuť a zvýraznit sladkost pokrmu. Ačkoliv meloun z pravidla hořký nebývá, někdy je chuťově mdlý nebo příliš vodnatý a v tomto případě mu sůl rozhodně pomůže. Má to ještě jednu výhodu, a to je doplnění solí. Přes léto, kdy se hodně potíme, může být ztráta solí kritická a takto upravený meloun vám po fyzické námaze může pomoct snadno doplnit zásoby. 

    Stojí to za to? Absolutně pravdivá recenze

Nemohla bych vám doporučit něco, co jsem sama nevyzkoušela. Koupila jsem si proto meloun a nakrájela ho s téměř náboženskou úctou. Pozorovala jsem přitom dopadající krystalky soli, které možná právě znehodnotily můj perfektní letní dezert. Když jsem ale kousek melounu vložila do úst, věděla jsem, že jsem chybu neudělala. Sladkost ovoce se mnohonásobně zvýšila, a i můj tří letý syn měl okamžitě jasno. Když jsem si opět dala kousek bez soli, zdál se být mdlý a nedostatečný. Musím ale také přiznat, že chuť tím ztratila na svěžesti, kterou v parných letní dnech od melounu očekáváte, čímž přece jen došlo k mírnému zklamání. Nicméně žádný extrémní gastro experiment se z toho nevyklubal, a to je obrovská úleva. Za mě to rozhodně za vyzkoušení stojí, a jestli se u vás doma slaný meloun uchytí, je na vašich chuťových preferencích. 

Zdroj: Youtube

Neřešte sůl ani nůž

Jižní státy USA ovšem nejsou jediným místem na světě, kde je kombinace soli a melounu obvyklá. Další oblastí je například Japonsko, které toho může nabídnout ještě více. Když se přesuneme z kuchyně Louisiany na letní pláže Japonska, mám pro vás ještě jeden návrh na servírování. Na jihu USA na seznam kroků přípravy melounu jednu položku přidali, v Japonsku ji zaměnili.

Nekrájet, prostě jej rozmlaťte. Hra, v Japonsku známá pod názvem suikawari (suika je japonský výraz pro vodní meloun), připomíná španělskou hru s piňatou a je také možné, že Španěly inspirovala. Hraje se obvykle na pláži nebo na sportovním hřišti. Podle magazínu Tokyo Weekender jsou pravidla následující: meloun s položí na zem, jeden hráč má zavázané oči a dřevěnou tyč a podle instrukcí okolí se jej snaží najít a rozmlátit. Jeho pokus je časově limitován, a jestli svou příležitost promrhá, může nastoupit další z hráčů. V Japonsku berou suikawari vážně, v roce 1991 založila Japonská zemědělská společnost Sdružení rozbíječů melounů, cílem bylo podpořit konzumaci tohoto ovoce a také nastavit pravidla hry.

Zdroj: www.tokyoweekender.com