Může se v přírodě potkat tučňák s ledním medvědem? Nemůže, protože tučňáci žijí na jižní polokouli, zatímco lední medvědi na severní. Tato jednoduchá hádanka na hranici anekdoty, která pomáhá si zapamatovat, kde žijí tučňáci.  Štoural by sice mohl podotknout, že tučňáky lze vidět i v Jižní Africe, což je severní polokoule, ale ani tam na lední medvědy nenarazíte.

Zatímco některá zvířata prospí značnou část roku, jiná to mají se spánkem komplikované. Zatímco plch prospí nejméně půl roku a v extrémních případech dokáže spát i 11 měsíců, tak tučňák uzdičkový trpí zvláštním druhem nespavosti. Spí v mikrospáncích trvajících zhruba čtyři vteřiny, což nevypadá, že by si dostatečně odpočinul. „Tučňáci zadřímali více než 10 000krát denně, pouze na 4 sekundy v kuse, ale přesto dokázali naspat téměř 11 hodin. Jejich rodičovský úspěch naznačuje, že tato strategie jim umožňuje získat spánek, který potřebují,“ píše skupina sedmi autorů ve studii, kterou publikoval prestižní magazín Science.

Čtyřsekundový spánek

Mikrospánky, sekundová přerušení bdění zavřením očí a mozkovou aktivitou související se spánkem, jsou nebezpečné při řízení a mohou být příliš krátké na to, aby zajistily regenerační funkce spánku. Pokud mikrospánky plní spánkové funkce, pak se k této spánkové strategii mohou uchýlit zvířata, která neustále potřebují bdělost,“ vysvětlují autoři, kteří v rámci studie měřili délku spánku tučňáků uzdičkových.

Tučňáci zadřímali více než 10 000krát denně, pouze na 4 sekundy v kuse, ale přesto dokázali naspat téměř 11 hodin

magazín Science

Kam za tučňákem uzdičkovým

Pokud byste jej chtěli vidět v přirozeném prostředí, je nutno se vypravit až na Antarktidu a přilehlé ostrovy (Jižní Georgie a na Jižní Sandwichovy ostrovy Orkneje či Shetlandy. Přestože výlet na Antarktidu je možný, nejedná se o levnou záležitost. Navíc je potřeba plánovat akci hodně dopředu, protože počet návštěvníků směřujících na Antarktidu je omezený.

Důvodem je chaluha

Důvodem, proč neusne tvrdě a dlouze je dravý pták zvaný chaluha subantarktická a jiní tučňáci, kteří kradou snesená vejce. Jenže zatímco tučňáci mají snahu zcizená vejde inkubovat, chaluha má spadeno na mláďata nebo vejce, kterými se živí. Není náhoda, že si staví hnízda poblíž kolonií tučňáků.

Zdroj: Youtube

Nelétaví tučňáci jsou ve svých černobílých fráčcích ikonickými ptáky, byť ztratili typickou ptačí schopnost, jakou je umění létat. Zato jsou skvělí plavci a potápěči. Některé druhy (t. Humboldtův nebo t. brýlový) patří mezi běžné chovance zoologických zahrad, a to i v Česku. Vidět na vlastní oči je můžete například v Praze, Ústí nad Labem nebo Liberci. Tučňák uzdičkový (Pygoscelis antarcticus) dorůstá výšky 71 – 76 cm a dosahuje hmotnosti 3 – 4,5 kg. Jeho nejbližší příbuzní jsou tučňák kroužkový (Pygoscelis adeliae) a oslí (Pygoscelis papua). Poznáte-je podle dlouhého kartáčovitého ocasu. Hlavním rozpoznávacím znakem tučňáka uzdičkového je nápadná černá linka podobná uzdičce, jež se táhne kolem brady k příušní oblasti. Živí se hlavně drobnými bezobratlými (krill), menší část jídelníčku tvoří ryby.

Zdroje: Science.org