Po navrácení loštické tvarůžkárny potomkům původních majitelů v r. 1991 a rozjetí výroby pod značkou A.W., se po čase zrodila myšlenka vybudovat Muzeum Olomouckých tvarůžků. A tak už v květnu roku 1994 bylo otevřeno v areálu výrobního závodu malé muzeum, které ovšem významně přispělo k popularizaci tohoto jediného původního českého sýra.
Umístění uvnitř výrobního závodu však omezovalo jeho rozvoj. Proto A.W. spol. s r.o. vybudovala ve zcela nových prostorách a v létě r. 2014 slavnostně otevřela nové muzeum, které v moderně pojatých expozicích ukazuje průřez historií Olomouckých tvarůžků od nejstarších pramenů až do současnosti. Všechny exponáty mají popisky v českém jazyce, v každé místnosti je možno načíst pomocí QR kódů základní informace o konkrétní expozici v několika světových jazycích.
Pro návštěvníky, kteří mají zájem o rozšířený výklad nad rámec audiovizuálních programů, jsou v muzeu k dispozici tři informační místa vybavená stolním počítačem s programem Panorama, kde je možno vyhledat podrobné informace.
Součástí muzea je i malý dvorní prostor, který stejně jako místo před vchodem do vlastního muzea nabízí návštěvníkům během roku drobné doplňující programy – výstavy, koncerty, kulturní a společenské akce.
Muzeum je bezbariérové, forma individuálních prohlídek dá každému možnost výběru prohlídky podle jeho zájmu a časových možností. Doba prohlídky trvá přibližně hodinu.
Čtvrtstoletí svého trvání oslaví muzeum Dnem otevřených dveří 11. května t. r. Návštěvníky čeká pestrý program pro děti i dospělé vč. ochutnávek Olomouckých tvarůžků. Tak neváhejte, těšíme se na vás!