Možná obojí ovoce znáte, ale název vám nepřijde povědomý. Marhaník granátový a hruškovec přelahodný. Tedy granátové jablko a avokádo.

Hruškovec přelahodný

Samotné avokádo má svůj původ v zemi Mayů, ve středoamerickém Mexiku. Opravdu má, jak název napovídá, hruškovitý tvar a kožnatou zelenou slupku. Uvnitř se nachází dokonale kulatá pecka, která sloužila dětem na hraní. Jedná se o strom, u kterého není v našich zeměpisných a klipatických podmínkách jeho venkovní pěstování. Nezvládá totiž pokles teploty pod nulu. Dožívá se až 100 let a i u něj se zemědělci a botanici pustili do šlechtění, takže dnes známe celou řadu kultivarů. Z jednoho stromu se slidí průměrně 100 - 120 plodů. Samozřejmě závisí na stáří a koncici konkrétního jedince.

Kvíz: Víte odkud pochází ovoce a zelenina? Na brambory se neptáme

Tentokrát si dejme trochu těžší kvíz na původ ovoce a zeleniny

Z potravinového hlediska jde o poměrně užitečnou rostlinu, která se dá konzumovat jak za syrova tak po tepelné úpravě. Obsahuje poměrně veké množství tuků, což vedlo k tomu, že v Americe bylo označováno jako máslo chudých. Zároveň jedlá část obsahuje důležité prvky jako je draslík, měď, hořčík nebo fosfor. Když si k tomu připočtete bohatou dávku vitamínů, tak je jasné, že avokádo je rostlina, kterou stojí za to znát. A občas si ho dopřát.

Nejstarší doklady o pěstování a konzumování avokád jsou staré zhruba 12 000 let. Archeobotanici to dokládají původními, nešlechtěnými druhy marhaníků. A prozradíme vám jeden trik, jak poznat přezrálé avokádo. Jednak je na pohmat hnědé, ale hlavně má očko, kde byla stopka zcela zahnědlé. Nedozrálé je zelené a správně dozrálé má barvu zelenohnědou.

Granátové jablko

Někomu na granátovém jablku mají velké množství pecek a mírně svíravá chuť. Ovšem obsahem hořčíku, draslíku a sodíku tento plod leccos vynahradí. Čerstvě vylisovaná štáva, která se dá koupit na trzích, je vhodná pro sportovce, těžce pracující. Zároveň je považována za lék a velmi užitečná pro osoby pracující v horku, kteří potem a vyšším příjmem tekutin ztrácejí minerály.

Jak správně vybrat granátové jablko?

Zdroj: Youtube

Zároveň vědecké výzkumy prokázaly, že granátové jablko je prospěšné proti některým typům škodlivých bakterií a kvasinek včetně Candida albicans, která způsobuje ústní a genitální infekce. Pravidelná konzumace šťávy z granátového jablka pomáhá pacientům s vysokým krevním tlakem, kardiovaskulárními onemocněními a ischemickou chorobou srdeční, neboť zvyšuje krevní oběh v arteriích a zvyšuje pružnos cév. Takže pokud máte problémy se srdcem, měli byste se do granátového jablka zamilovat.

Zdroje:

Související články