Je zvláštní, jak v sousedních zemích jsou tak rozdílná národní jídla. S Polskem máme hranici dlouhou 762 km, ale potravinové zvyklosti se liší. Studené ovocné polévky, jako mají Poláci v oblibě, u nás nenajdete. Stejně tak jako cebularz, co je výrobek podobný malé pizze, ale naplněný cibulí a mákem.
Od robustních masových pokrmů východní Evropy až po jemná jídla středomořské oblasti, evropská kuchyně nabízí nepřeberné množství chutí a aromat, které uspokojí každého gurmána. Tedy s výjimkou alergiků.
Kvíz: Poznáte tradiční jídla evropské kuchyně?
Kvíz: Poznáte tradiční jídla evropské kuchyně?
Studená ovocná polévka
Ve středomořské oblasti, zahrnující země jako Itálie, Španělsko a Řecko, je kuchyně založena na principech čerstvosti a jednoduchosti. Základ tvoří olivový olej, čerstvé ovoce a zelenina, ryby a mořské plody, což je kombinováno s aromatickými bylinkami jako je rozmarýn, tymián a bazalka. Klasická jídla jako italská pizza a pasta, španělská paella, nebo řecká moussaka jsou známá po celém světě a jsou synonymem pro bohaté a vyvážené chutě.
Na severu Evropy, v zemích jako jsou Německo, Polsko a Skandinávie, se tradiční kuchyně často zaměřuje na užití místních surovin, které jsou dostupné v chladnějším klimatu. Zde dominuje zvěřina, ryby, různé druhy kořenové zeleniny a pečivo.
Podívejte se na cvrkot v populární varšavské restauravi Warszawa Wschodnia.
Klasické pokrmy jako německý sauerbraten (nakládaná pečeně), polské pierogi (plněné knedlíčky) nebo švédské köttbullar (masové kuličky) odrážejí potřebu masa a tuků. Možná evoluce vytvořila chutě, které vyžadují zásobu na dlouhou a chladnou zimu.