Na letošní pátek 13., který minimálně pro některé přináší vlnu dešťů a hrůznou předpověď, připadl ale i jeden pozitivní aspekt - Mezinárodní den čokolády! Den, kdy je dovoleno oddat se čokoládové slasti bez jakýchkoliv výčitek! Tak by to jistě udělal i Benjamin Franklin…
Léřařství a čokoláda
Údajné zdravotní benefity čokolády znáte - mj. snižuje stres, nezvyšuje cholesterol, podporuje činnost srdce a naopak snižuje možnost mrtvice a cukrovky. Další dobře známý fakt je, že tyto účinky (jestli vůbec) platí pro čokoládu s vysokým obsahem kakaa ideálně nad 70 %. Čím více cukru a mléka (v jakékoliv podobě), tím hůře pro lidský organismus. Co ale o čokoládě nevíte? Jeden z prvních, kdo zdravotní benefity čokolády prosazoval, nebyl nikdo jiný než muž, který spoluzaložil Spojené státy - Benjamin Franklin.
Čokoláda byla a je tradičním nápojem bohů. podívejte se, jakou úctu k ní mají dodnes.
Tento samouk novinář a knihkupec viděl v objevené pochutině lékařské zlato. V roce 1761 ve svém almanachu Poor Richardʼs Almanack například předestřel přínos kakaa při boji s neštovicemi a zviditelňoval mnohé jiné výhody opěvované již o sto let dříve, kdy se začala čokoláda užívat ve wellness kultuře. Otec zakladatel dostal čokoládu i do svých prodejen knih a oddaně věřil, že se stane novodobou obdobou čaje. Někdy v té době se pití čokolády dostalo i do kaváren v Českých zemích a již roku 1770 jistý Filip Watzke čokoládu připravoval.
Amaury Guichon, který ve videu připravuje obrovský hrnek kávy z čokolády, je francouzský cukrář se švýcarskými kořeny. Jeho realistické a často nadživotní výtvory z čokolády uchvacují internet a získávají si široké publikum. Přesto si přímo jeho výrobek není možné koupit, vzhledem k tomu, že se zaměřuje převážně na předávání svých dovedností dále.