Co víte o zemi vína a špaget?

Sladká cesta zmrzliny

Mocichtivá italská rodina stojící za slávou renesanční Florencie, Medicejští, si připisovala kredit za objev smetanové zmrzliny, ale bylo tomu skutečně tak? Historie moderní zmrzliny, jak ji známe dnes, opravdu začíná na dvoře Medicejských, ačkoliv jejím vynálezcem nebyl člen této významné rodiny, ale alchymista pracující na jejím dvoře, Cosimo Ruggieri. Ten sice servíroval první příchutě smetanové zmrzliny a podle legendy dokonce i na francouzském dvoře, ale samotný vaječný krém se připisuje muži jménem Bernardo Buontalenti, jenž nebyl alchymistou nebo kuchařem, ale florentským architektem.

Pokud se ale jedná o ochucený sníh nebo led, popřípadě počátky ovocných sorbetů, musíme zamířit do jiných krajin a cestovat časem podstatně dále. Do krajin mnohem teplejších a nehostinnějších - do Mezopotámie, nebo možná Číny či Egypta. Pokud chceme totiž objevovat skutečný počátek míchání ledu nebo sněhu s chutnou ovocnou nebo bylinnou šťávou, stavíme se před úkol vcelku nemožný. Předpokládá se, že již 12 000 let před Kristem byly ledové mixy používány, a to na několika místech Asie. Do Evropy se pak dostalo ochucování ledu přes Sicílii s Araby, kteří svůj pověstný shrb (cukrový syrup) přivezli s sebou. Italové jsou nicméně náležitě hrdí, že světovou gastronomii obohatili o neodolatelné gelato a patří k největším producentům zmrzliny na světě.

Zdroje: gelatoman.com, scmp.com

Související články