Agresivita, energie, síla a výdrž


Plemeno skotu zvané toro bravo chovají Španělé na býčí zápasy. Tak jako jsou opečovávaní toreadoři, speciální péče se dostává i býkům, kteří se proti nim postaví na koridě. Můžeme býčí zápasy vnímat jako přežitek, kde jde o zabíjení zvířat pro lidské povyražení, ale faktem zůstává, že na rozdíl od obrovských velkochovů, kde jsou následně zvířata zabíjena na jatkách způsobem, který je lepší nevidět, jsou „zápasničtí“ býci chovaní ve volném chovu. Jejich vlastnosti, které se mají v aréně naplno projevit, jsou agresivita, energie, síla a výdrž. Jenže ty nezískají v malém kotci. Dokonce by se neměli setkat „tváří v tvář“ s lidmi, kteří nejsou na koních.

Nejen Španělsko


Byť býčí zápasy zřejmě nejvíce proslavili Španělé, probíhají i v dalších evropských zemích (Portugalsko, Francie) či v Latinské Americe. „Corrida de torros (býčí zápasy) začínají procesím účastníků kolem ringu za doprovodu divoké hudby. Jakmile se vyzkouší, nakolik je býk agresivní, uvolní matador a jeho tým ústřední místo pro jezdce na koních – picadores, kteří provokují býka k výpadům,“ popisuje podrobnosti Fiona Dunlop ve svém průvodci Španělskem.

Plemeno dospívá pomaleji než běžná masná plemena. Jejich hlavní „vizuální“ kvalitou je výrazně osvalené tělo, zejména komplex svalů na rameni a krku, který dává býkovi jeho charakteristický profil a sílu. A samozřejmě rohy. Dospělí býci váží od 408,2 do 700 kg.

Kdy začaly býčí zápasy? To nikdo neví

Španělé rádi tvrdí, že býčí zápasy jsou jejich kulturní tradicí pocházející z dob maurského (muslimského) Španělska. Tehdy Maurové používali býky jako živá beranidla, kterým pod ocasy přivázali šňůry se slámou nebo jiným hořlavým materiálem, jenž následně zapálili. Bolestí zdivočelá zvířata pak řádila v ulicích. Jenže Encyklopedie Britannica tvrdí, že tradice je mnohem starší a dokonce ani nepochází ze Pyrenejského poloostrova. „Hovoří se o kultech býků ve starověké Mezopotámii nebo vyzdvihuje předsvatební rituál lovení býků běžný ve středověkém Španělsku. Pravděpodobně se jedná o to, že moderní býčí zápasy vycházejí ze souběhu vlivů, rituálů a kultur, z nichž mnohé jsou staré tisíce let. Například vykopávky v Knóssu na ostrově Kréta odhalily starověké minojské fresky (asi 1500 let př. n. l.) zobrazující hry s býky, na nichž jsou mladí lidé obou pohlaví znázorněni, jak chytají zvířata za rohy a skáčou přes ně,“ uvádí Britannica.

Podívejte se na skutečnou corridu.

Zdroj: Youtube

Steak z býka z arény

Co se děje z býkem, který byl usmrcen během corridy? Divák jeho další osud může sledovat až na jídelním lístku. Ve Španělsku (rozhodně ne všude!) jsou restaurace nabízející pokrmy z masa býků, kteří přišli o život před zraky obecenstva.

Na býčích zápasech mě samozřejmě nejvíc vzrušuje maso. Celou dobu, kdy pozoruji, jak z býka stříká krev, jak hrabe vztekle kopyty v písku a jak se strašlivou rychlostí žene proti toreadorovi, o něj mám strach. Je mi ho líto a nejvíce ze všeho přemýšlím, v jakém asi musí být stresu. Jsem přesvědčen, že to není úplně dobře pro kvalitu masa. Zeptal jsem se pochopitelně mnoha zkušených domácích fanoušků, toreadorů i jejich manažerů, ale i hospodských. Všichni mi nakonec přiznali, že maso z býků, kteří padnou v tomto šíleném gladiátorském zápase, není nikterak skvělé,“ vysvětloval na vlnách Českého rozhlasu gastronaut a spisovatel Pavel Mauer.

Zdroje: Dunlop F.: Španělsko, Tourador.com, Český rozhlas, Encyklopedia Britannica,